Kešu oříšky nakliceno.cz jsou fantastickou pochoutkou, a kdo je někdy okusil, pravděpodobně zatouží po další porci. Chutnají dětem i dospělým a nemusíte je zrovna obalovat čokoládou, pochutnáte si na nich i v přirozené podobě. Výborně se hodí k sušenému ovoci a rozmixované vyniknou v kaši z ovesných vloček jako posypka, nebo třeba na vanilkovém, kakaovém či pistáciovém pudinku. Samozřejmě je můžete míchat s dalšími ořechy.
Ořechový mix
Výhodou všech druhů ořechů je, že je lze snadno kombinovat mezi sebou a dokonce i s různými drobnými semínky, např. slunečnicí nebo dýňovými semeny. Smícháte-li je do misky s rozinkami, sušenými švestkami nebo meruňkami, strouhaným kokosem, sušenými plátky banánu, datlemi, ananasem a křehkým lyofilizovaným ovocem, máte perfektní zdravé sladké mlsání ke každé příležitosti.
My bychom vám však chtěli poradit jeden „fígl“, o kterém mnoho lidí neví. Souvisí s vyváženým poměrem nenasycených mastných kyselin, který propagují lékaři a výživoví specialisté již řadu let. Jde o tzv. omega-3 a omega-6. Tyto dvě mastné kyseliny by ve stravě měly být zastoupené v poměru v rozmezí od 1:2 až do 1:6. Většina populace se však stravuje velmi nezdravě a výrazně u ní převyšují omega-6, v poměru až 1:25. Tato dysbalance vede k závažným potížím, které se projevují oslabenou imunitou, náchylností k zánětům a v konečném důsledku i aterosklerotickými jevy.
Jak se tomu vyhnout? Dopřejte si oříškové směsi, kde budou zastoupené hlavně kešu ořechy, lískové ořechy a vlašské ořechy. Mírnou převahu by měly tvořit ořechy vlašské, ty mají velmi mnoho omega-3. Ostatní druhy míchejte s vlašáky v poměru 1:2 až 1:3 (dva až tři díly vlašáků na jeden díl ostatních ořechů) a tím máte zaručený ideální poměr těchto tuků v oříškových směsích. Nemusíte se pak dopovat různými předraženými tabletami, anebo konzumovat rybí tuk, je to docela zbytečné.