Site Loader
Get a Quote
Rock Street, San Francisco

Mátový sirup

Máta má úžasné vlastnosti. Pomáhá při žaludečních obtížích, nevolnostech, zmírňuje akné, omezuje astma a alergie a podporuje zdraví ústní dutiny. Limonáda připravená právě z máty je skvělá na ochlazení při letních teplotách.
šalvějové listy

Na výrobu sirupu budeme potřebovat:

·         Větší svazek máty

·         1 kg cukru

·         20g kyseliny citrónové

·         2l převařené vody

Nejdříve si v hrnci převaříme vodu a necháme vychladnout. Namočíme přidáme opláchnutou mátu a necháme na chladném místě louhovat 24 – 48 hodin. Následně z hrnce mátu vyndáme a tekutinu přelijeme přes plátno do nového hrnce. Zahříváme, přidáme cukr, kyselinu citrónovou a mícháme do rozpuštění. Necháme sirup asi 3 minuty přejít varem a mírně zchladlý jej plníme do vyvařených a uzavíratelných lahví. Hotový sirup skladujeme v chladu a temnu. Vydrží i rok.

Levandulový sirup

Levandule se v lékařství používá hlavně proti stresu, bolesti hlavy, únavě, nespavosti a nervozitě. Proto je dobré si z ní udělat sirup, který můžete podle potřeby používat kdykoliv doma.
sušené levandule

Na výrobu sirupu budeme potřebovat (cca na 2l):

·         20 stonků levandule (i s lístky)

·         1l převařené vody

·         1 citrón

·         1kg cukru

·         20g kyseliny citrónové

Do vychladlé převařené vody namočíme omytou levanduli, přidáme na kolečka nakrájený citrón (bez kůry, pokud není bio) a necháme 24 hodin louhovat. Poté slijeme přes plátýnko a pořádně vymačkáme. Následně tekutinu zahřejeme a rozpustíme v ní cukr a kyselinu citrónovou. Hotový sirup slijeme do vyvařených lahví a skladujeme v chladu a temnu.

Šalvějový sirup

Šalvěj má úžasné dezinfekční účinky. Čistý sirup můžeme používat po lžičkách při nachlazení, nebo si ho můžeme zředit vodou a konzumovat jako limonádu.

Na výrobu sirupu budeme potřebovat:

·         1,2l vody

·         1kg cukru

·         4 hrsti šalvěje

·         2 citróny

·         20g kyseliny citrónové

Vodu svaříme s cukrem, kyselinou citrónovou a přivedeme k varu. Přidáme šalvěj a krátce povaříme. Odstavíme z plotny, přidáme na kolečka nakrájené citróny bez kůry a přes noc necháme v lednici louhovat. Druhý den scedíme přes plátno, přivedeme krátce k varu a horké plníme do vyvařených sklenic. Uchováváme v chladu a temnu.

 

Post Author: